Skip links
Inhoud

Varkensvlees

Varkensvlees is sappig en neutraal van smaak waardoor het zich goed laat combineren met diverse kruiden en groenten. Het bevat waardevolle voedingsstoffen voor het menselijk lichaam én het is makkelijk te bereiden. Je kunt elke dag iets anders op tafel zetten. Geen inspiratie? We helpen je graag.

Ons varkensvlees komt van de Elckerlyc farm. Het heeft een uitzonderlijke smaak, heeft een mooie marmering en is mals en sappig.
Bezoek de website van Elckerlijc voor meer informatie.

Saucijs

Saucijs is meestal samengesteld uit varkensgehakt met kruiden. Zachtjes braden in ruim boter voorkomt openbarsten.
Wist je dat... ijzer uit vlees gemakkelijker in ons lichaam wordt opgenomen dan ijzer uit plantaardige producten?
  Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 270 kcal.
Eiwit: 16.3 gram
Vet: 22.8 gram 
IJzer: 1.5 milligram

braden ± 12-15 min.

 

 

Doorregen varkensrollade

Een doorregen varkensrollade bevat iets meer vet dan varkensfiletrollade. Hierdoor wordt het vlees extra smakelijk en droogt het niet zo snel uit. Een rollade is bijna altijd panklaar, dat wil zeggen gezouten en gekruid.   Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: 
Energie: 329 kcal. 
Eiwit: 16.7 gram 
Vet: 29.1 gram 
IJzer: 0.6 milligram

braden ± 80-90 min.

 

Haaskarbonade

Haaskarbonade is de meest magere karbonadesoort. Haaskarbonade is wat duurder dan andere karbonaden. 
Het mooie blanke vlees is sappig en vol van smaak.

  Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: Energie: 151 kcal. 
Eiwit: 22.6 gram 
Vet: 6.7 gram 
IJzer: 0.3 milligram

bakken ± 6-8 min

 

 

Halskarbonade

Karbonade is het meest bekende stukje varkensvlees. Karbonade wordt gesneden van verschillende delen: rib- en haaskarbonade (mals) en hals- en schouderkarbonade (minder mager en minder mals). Karbonaden kunnen ook gemarineerd worden.

  Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: Energie: 197 kcal. 
Eiwit: 19.4 gram 
Vet: 13.2 gram 
IJzer: 0.7 milligram

smoren ± 40-45 min.

 

 

Hamlap

Hamlappen komen van de achterham en zijn de meest malse varkenslappen. Als je voor het bakken de lappen met bloem bestuift, levert dat een licht gebonden en lekkere bruine jus op.

  Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid:
Energie: 121 kcal. 
Eiwit: 22.1 gram 
Vet: 3.6 gram 
IJzer: 0.8 milligram

bakken ± 8-10 min.

 

 

Hamschijf

Hamschijf wordt ook verkocht als ‘hips’ en in Duitsland als ‘Eisbein’. ‘Eisbein’ is licht gepekeld. Hamschijf smaakt gekookt of gesudderd goed bij stamppotten en maaltijdsoepen. Het onderste gedeelte van het vlees is uitstekend geschikt voor soep.   Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: Energie: 198 kcal.
Eiwit: 19.8 gram 
Vet: 13.2 gram 
IJzer: 0.7 milligram

koken ± 120-150 min.

 

 

 

Nasi/bamivlees

Nasi/bamivlees wordt meestal gemaakt van iets doorregen varkensvlees. Het vlees kan bij aankoop al iets gekruid of gemarineerd zijn, waardoor het zó gebruikt kan worden.   Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: Energie: 129 kcal. 
Eiwit: 21.5 gram 
Vet: 4.8 gram 
IJzer: 0.3 milligram

bakken ± 8-10 min.

 

Ribkarbonade

Een ribkarbonade heeft een ribbeentje en wordt ook wel kotelet genoemd. De ribkarbonade geldt als een malse en magere karbonade. Zonder ribbeentje heet de ribkarbonade een filetlapje.   Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: Energie: 144 kcal. 
Eiwit: 22.7 gram 
Vet: 5.9 gram 
IJzer: 0.3 milligram

bakken ± 6-8 min.

 

 

Schouderkarbonade

Schouderkarbonade bevat weinig been. Smaakidee: varkensvleeskruiden, peper, nootmuskaat. 
Wist je dat... vlees mét been een iets langere bereidingstijd nodig heeft, omdat been een slechte warmtegeleider is?
  Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: Energie: 197 kcal. 
Eiwit: 19.4 gram 
Vet: 13.2 gram 
IJzer: 0.7 milligram

bakken ± 12-15 min.

 

Speklap

Speklappen zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Smaakidee: kerrie, peper, ketjap, ketoembar. 
Wist je dat... speklappen ook gegrild kunnen worden en dan minder vet bevatten?
  Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: Energie: 329 kcal. 
Eiwit: 16.7 gram 
Vet: 29.1 gram 
IJzer: 0.6 milligram

bakken ± 6-10 min.

 

 

Varkensfilet

Bedruip en keer varkensfilet regelmatig tijdens de bereiding en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees na bereiding. 
Smaakidee: peper, foelie, nootmuskaat.

  Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: Energie: 144 kcal. 
Eiwit: 22.7 gram 
Vet: 5.9 gram 
IJzer: 0.3 milligram

braden ± 40-45 min.

 

 

Varkensfiletlap

Haal het filetlapje voor het bakken door de bloem en bak het kort. Zout het vlees pas na bereiding. Smaakidee: filetlapjes zijn lekker met pittige sauzen op basis van bijvoorbeeld peper, mosterd of paprika.   Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: Energie: 144 kcal. 
Eiwit: 22.7 gram 
Vet: 5.9 gram 
IJzer: 0.3 milligram

bakken ± 4-6 min.

 

 

Varkensfiletrollade

Bedruip en keer het vlees regelmatig tijdens het bereiden en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees achteraf. Smaakidee: diverse vruchten.   Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: Energie: 144 kcal. 
Eiwit: 22.7 gram 
Vet: 5.9 gram 
IJzer: 0.3 milligram

braden ± 45-50 min.

 

Varkensfricandeau

Fricandeau is een uiterst mager stukje varkensvlees. Fricandeau mag enigszins rosé gegeten worden. Smaakidee: oregano, bier. Wist je dat... varkensfricandeau net zo mager is als rosbief? ...groot vlees 10 min. moet rusten onder aluminiumfolie na bereiding?   Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: Energie: 119 kcal. 
Eiwit: 22.8 gram 
Vet: 3.1 gram 
IJzer: 0.3 milligram

braden ± 45-50 min.

 

 

Varkenshaas

Varkenshaas is een schuin toelopend stukje vlees. Vouw bij het braden de punt naar binnen en steek of bind deze vast met een prikker of rolladetouw, zodat het haasje overal even dik is. Laat varkenshaas na bereiding ± 5 min. rusten.   Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: Energie: 119 kcal.
Eiwit: 22.8 gram 
Vet: 3.1 gram 
IJzer: 0.3 milligram

bakken ± 10-15 min.

 

 

Varkenslap

Braad de varkenslap rustig aan en sudder deze gaar met gesloten deksel op laag vuur. Smaakidee: peper. Wist je dat... vlees verschillende vitamines van het B-complex bevat, namelijk vitamine B1, B2, B6 en B12?   Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: Energie: 146 kcal. 
Eiwit: 20.8 gram 
Vet: 7 gram 
IJzer: 0.3 milligram

smoren ± 35-45 min.

 

Varkensoester

Oester is klein, maar fijn! Het vlees wordt gesneden van de achterham. Bestrooi het vlees voor het bakken met bloem. Dit voorkomt uitdroging en levert een smakelijke jus op. Lekker in de zomer: oesters van de barbecue met knoflookboter!   Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: Energie: 115 kcal. 
Eiwit: 23.5 gram 
Vet: 2.4 gram 
IJzer: 0.3 milligram

bakken ± 6-8 min.

 

 

 

Varkensschnitzel

Schnitzels worden ‘met de draad mee’ gesneden, waardoor ze tijdens de bereiding plat in de pan blijven liggen. Serveer gepaneerde schnitzels met een schijfje citroen. Dat neemt de smaak van de boter weg, die wordt opgenomen door het paneermeel .   Voedingswaarde 
Per 100 g onbereid: Energie: 119 kcal.
Eiwit: 22.9 gram 
Vet: 3.1 gram 
IJzer: 0.3 milligram

bakken ± 6-8 min.

   





Snelkoppelingen